Khamis, 19 November 2009

kek coklat


KEK COKLAT
Sumber : Perwakilan The Hague 

Bahan-bahan A :

250 g mentega
1 cawan air suam
1 ½ cawan gula
½ - ¾ cawan serbuk koko

Bahan-bahan B :

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan-bahan C :

2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
½ cawan susu cair

Kaedah penyediaan :

1. 'Double boil' kan bahan-bahan A sehingga cair dan ketepikan.
2. Ayakkan bahan-bahan B.
3. Kaupbalikkan bahan B ke dalam A.
4. Tuangkan bahan C ke dalam 3 dan kacau sebati untuk mengelakkan ketulan. Sekiranya masih terdapat ketulan, tapiskan bancuhan.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160 C selama 45 minit hingga 1 jam. Untuk kek cawan, mama bakar selama 27 hingga 30 minit.

click to create your own

Tiada ulasan:

Followers

My Blog List

My Blog List

My Blog List